Властите в Атина искат нови реформи под техен контрол

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас очаква да бъде постигнато споразумение за реформите в страната му по време на утрешната министерска среща на еврогрупата в Брюксел.

 

"Утре очаквам да има тежки преговори, но съм убеден във възможността да бъде постигнато споразумение", казва Ципрас пред германското списание "Щерн", пише БГНЕС.

 

"Ние не искаме нови кредити и помощи. Вместо пари, на нас ни е необходимо време за изпълнение на нашия план за реформи. Гърция ще бъде съвсем друга държава само след 6 месеца. Това Ви обещавам", казва още премиерът.

 

Новото гръцко ляво правителство иска да прекрати програмата от помощи, която започна да се прилага в Гърция преди 5 години. В рамките на тази програма на международните кредитори - Европейската комисия, Международният валутен фонд и Европейската централна банка, Гърция въведе строги икономически мерки, които Ципрас не одобрява.

 

Сегашните власти в Атина искат да проведат нови реформи, които да бъдат под техен контрол, но ЕС настоява Гърция да продължи с изпълнението на финансовия план, който изтича на 28 февруари.

 

Според наблюдателите, ако утре не бъде постигнато споразумение има опасност от излизане на Гърция от еврозоната.

 

"Аз не търся печеливша комбинация. Искам да спася Гърция от трагедията и да предотвратим подялба в Европа", казва още Ципрас пред германското издание.