Той иска да замени програмата за кредитиране с временно споразумение

Най-малко 18 хиляди души се събраха в неделя вечерта в Атина, 8 хиляди демонстрираха в Солун, а няколко хиляди души на различни места в чужбина, за да подкрепят правителството на Алексис Ципрас в навечерието на срещата на еврогрупата в Брюксел, от която зависи бъдещето на икономиката на Гърция.

 

В сряда вече имаше демонстрация с участието на 15 хиляди души в Атина и 5 хиляди във втория по големина град в Гърция – Солун, за да подкрепят новото правителство. Лидерът на радикалната левица СИРИЗА иска да замени програмата за кредитиране на страната, определяна от международните кредитори, с временно споразумение, последвано от програма за реформи, разработена в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

Други демонстрации се проведоха паралелно в Европа. Близо 2 хиляди демонстрираха в Париж в подкрепа на "гръцкия Давид" срещу "финансовия Голиат", по призива на група от сдружения и партии на левицата и крайната левица. Подобна демострация имаше и в Марсилия. Стотици се събраха и в Лисабон, Португалия.

 

С възгласи "Гърция, Испания, Португалия, нашата борба е международна", те преминаха с плакати, на които можеше да се прочете: "Надежда срещу строгите икономии"; "Заедно срещу Тройката" и "Страхът мина от другата страна".

 

"Ние искаме да изразим нашата солидарност с гръцкия народ, за да защити правото си да реши своето бъдеще, заяви пред АФП Паоло Коимбра - 46-годишен икономист и един от организаторите на събитието.

 

"Аз пострадах и още страдам от последиците от строгите икономии. Съпругът ми и аз изгубихме почти 40% от доходите си, а синът ни, който е на 47 години, трябваше да емигрира в Обединеното кралство, след като загуби работата си и апартамента си", разказва Максима Мело, пенсионерка на 66-години. Тя държи за ръка своя 5-годишен внук, който размахва малко гръцко знаме.

 

Още в събота в Рим демонстрираха няколкостотин души със същата цел.

 

Решаващата среща на еврогрупата е в понеделник.