В Донецк и Луганск двете страни в конфликта водят престрелки

 

Примирието в Източна Украйна остава да е само на хартия. Това казват и двете страни в конфликта в Донецк и Луганск. Въпреки влязлото в сила спиране на огъня, на много места сраженията продължават. Има и жертви.

 

В Донецк и Луганск двете страни в конфликта водят престрелки, а наоколо се чуват експлозии от артилерийски обстрел. Сепаратистите и украинците се обвиняват взаимно за нарушаването на примирието.

 

"Трябваше стрелбата да спре. Нашите хора преустановиха огъня, но украинците се бият. Чувате как падат снарядите. Сигурно са на 300-400 метра от нас. Съвсем наблизо има неизбухнала касетъчна бомба. Използват всякакви оръжия", разказаха живеещи в района.

 

Огромни кратери зеят в центъра на градчето Попасна, северно от конфликтната точка Дебалцево. Местните жители обвиняват сепаратистите за обстрела. "Това ли беше примирието? Нашият президент, Порошенко говореше по телевизията и паднаха бомбите”, коментира Олга, която живее в малкото градче.

 

Международните наблюдатели, които трябва да контролират спазването на мира не бяха допуснати в Дебалцево. Сепаратистите ги спряха на няколко километра от града, отбраняван от украинците. Кремъл отказа коментар. Същевременно в Киев върви набор на войници. Стотици младежи заминават за източна Украйна, въпреки обявеното спиране на огъня. Само в първата половина на деня беше съобщено за 5-ма убити украински войници. Загинали са край Мариопол, където се сражава паравоенния батальон „Азов”. Имено тази бойна част събира още хора в Киев и други градове. 

 

"Нямаме никакви илюзии. Видяхте какво стана след подписването на мира през септември в Минск. Толкова много хора, сред тях жени и деца, бяха убити. Разбрахме, че Владимир Путин няма да спре, докато не бъде спрян", коментира председателят на комитета по външните работи Хана Хопко. Според подписания между държавните лидери мир трябва да започне изтегляне на тежките оръжия и формирането на буферна зона. Изпълнението на плана се очаква с примес от надежда и песимизъм.