В готовност сме да помогнем на нашите сънародници, съобщи външният министър Данаил Митов

 

Само 20 от общо 200 000 бесарабски българи са били мобилизирани в украинската армия. Това заяви външният министър на Украйна Павло Климкин в София след срещата си с българския си колега. 

 

Министър Климкин потвърди категоричния ангажимент на украинската страна да спазва постигнатите в Минск договорености, определяйки ги като единствения път към мира. „Всички гледаме с надежда към резултатите от подписаното в Минск споразумение. Обнадежден съм от мнението на украинския министър на външните работи, за това, че споразумението наистина дава шанс за първи стъпки по отношение на деескалацията на конфликта”, заяви в заключение министър Даниел Митов. 

Още по темата

 

"В готовност сме да приложим всички мерки да помогнем на нашите сънародници и да им окажем неоноходимата помощ, така че те да могат максимално бързо да се изтеглят от зоните на конфликта и да бъде опазен живота им", заяви министър Данаил Митов. 

 

Министър Митов заяви, че е получил уверенията на министър Климкин, че към нашите сънародници в Украйна няма да бъде прилаган стандарт, различен от високите международни критерии за добро третиране на малцинствата. „Министър Климкин се ангажира да ни съдейства за изпращането на  хуманитарна помощ на нашите сънародници в Донбас, които имат остра нужда от нашата подкрепа”, посочи още Даниел Митов.  


„На срещата препотвърдих позицията ни в подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна, както и за мирното уреждане на конфликта в Източна Украйна”, заяви българският първи дипломат. 

 

Той отново изрази подкрепа за европейската и евроатлантическата ориентация на Украйна. България е готова да предложи своята подкрепа и експертна помощ по този нелек път, който страната трябва да извърви в името на стабилността и благоденствието на своя народ, изтъкна той. 

 

На срещата присъства и министърът на културата Вежди Рашидов, който връчи на украинския външен министър две икони с украински произход, открити в България. 

 

Още от посещението на външния министър на Украйна у нас и за събитията в размирната страна - разберете в следващите ни емисии!