Малко е изморително непрекъснато да казваш какво мислиш, признава той

 

Най-възрастният действащ журналист в Европа празнува днес 96-тия си рожден ден. Петко Бочаров събра приятели и колеги тази вечер, за да отбележи празника. Преди дни той получи специалната награда "Легенда" на церемонията "Мъж на годината" на Дарик радио.

 

"Да, ама не!". Тази реплика прозвуча за първи път в програмата ТВ „Око” преди 23 години. Думи, които всички си мислехме, но той произнесе. Бочаров е роден  в далечната 1919 година. В журналистическата професия той влиза през Българската телеграфна агенция, след това работи в предаването "Всяка неделя" по БНТ. Работил е и в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“.

Още по темата

 

„Малко изморително е непрекъснато да казваш какво мислиш", признава той днес. Бочаров  винаги казва какво мисли. Той е сред малкото публични фигури, сътрудничили на Държавна сигурност, които признават предварително и се извиняват за този факт. Затова и днес има сили да гледа хората право в очите.

 

"Да бъде все така здрав, с мъжествено и честно слово, както досега", пожела му тази вечер Александър Йорданов. "Той е един много мъдър човек, един човек преживял и използвал всичко това, за да натрупа огромен опит", коментира Йордан Соколов.

 

"Ние заедно сме в един кръг, който раздава журналистически награди и Петко е винаги един от най-активните, налага своите мнения, спори. Да е жив и здрав", каза от своя страна Иван Гарелов. Ники Кънчев пък му пожела: "Да продължава напред”, защото „явно възможностите му са неограничени, след като днес навършва 96 и е в супер форма." Голямата българска актриса Стоянка Мутафова, която е само с две години по-млада от Бочаров, пък му пожела да живее най-малко 150 години. 

 

Самият Петко Бочаров призна, че всичко може да събуди любопитството му. „Младото поколение ми е най-любопитно”, обясни той.  Дори и днес иска да каже онази своя реплика и се надява, че младите ще го разберат правилно: "На уверенията, че една велика сила много държи на нашата независимост. На това ще кажа - Да, ама не!"

 

Екипът на Новините на Нова пожелава на рожденика здраве и сили да е любопитен и да не спира да задава въпроси.