Прокуратурата проверява причините за смъртта на скиор край Чепеларе

Прокуратурата проверява дали необезопасено съоръжение е причина за смъртта на скиор край Чепеларе. Данаил Кънчев загина през уикенда след удар в бетонна шахта, която се намира на около два метра извън пистата.


В трагичния ден Данаил се спускал по стръмна писта, която заради трудността си е квалифицирана като червена.


Според разследващите младият мъж загубил контрол над спускането в края на пистата.Там пада и се удря в бетонна шахта, която е за изкуствен сняг и загинал на място.


Днес шахтата е покрита със сняг. В деня на инцидентта обаче тя е стърчала над земята. Това сочат както снимките, направени от близките на загиналия, така и данните на разследващите. Край нея нямало мрежа или дюшеци, които да омекотят удара.


"Снегът е бил разтопен и именно това е причината тази шахта да се показва на 20 см от земята. Тя се намира на около два метра от края на самата писта“, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Смолян Иван Спиров.


Близките на загиналия са убедени, че не става въпрос за нещастен случай, а за престъпна небрежност.

 

Разследването ще търси отговор на въпроса дали шахтата е построенна законно и дали е трябвало да бъде обезопасена, въпреки че се намира извън пистата. Прокуристът на дружеството, стопанисващо ски съораженията, отказа да застане пред камерата на Нова телевизия. Обясни, че ще изчакат разследващите да си свършат работата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Анелия Веселинова