Конкуренцията между погребални агенции е толкова ожесточена, че заплахите, палежите и побоите са ежедневие

 

Тази събота, 21 февруари, в “Ничия земя” Даниела Тренчева показва как една битка за оцеляване се превръща в битка за... трупове. В Берковица конкуренцията между погребалните агенции е толкова ожесточена, че заплахите, палежите и побоите са ежедневие. Тази конкуренция роди и мълвата за не особено богоугодното дело, че попът набил човека с лопатата със самата лопата. 

 

В главните роли тук са свещеникът, който управлява общинските обреди, собственикът на фирма за погребения и гробарят. По следите на почти невероятните твърдения свещеникът търси земни наказания, гробарят търси божии, собственикът на фирмата - търси полиция. И всичко това на гърба на опечалените, но пред очите им. И делбата на мъртъвци и на гробища продължава. И никой не спира с кавгите - дори, за да почете паметта на отишлите си от този свят.

 

"Докарахме го до там свещеници да се обясняват за разчистването на сметки, финансови интереси и преразпределяне на прогребалните пазари. В размяната на реплики и трафик на обвинения и шамари никой от участниците не отдаде почит на въпроса: “E, не ви ли е срам?!”. Това е “Ничия земя” - тук библейските недобродетели превзеха и останалите неопорочени до момента гробищни паркове. А не бяха ли всъщност те местата, където да си даваме сметка и за това колко кратък е животът? Конкуренцията в погребалния бизнес с времето е родила конкуренцията и в изобретателните начини за обиране на мъртъвци, манипулиране на близките им, експлоатиране на гробарите и на мъката на хората. Тъжно е! То - нито да си жив, нито да умираш… А колкото до морала, любовта към ближния и божиите закони - тук ще замълчим, за да почетем паметта им."