България изостава в борбата със злоупотребите

България изостава в борбата с корупцията по високите етажи на властта, за разлика от Румъния. Констатацията дойде от посещението на президента Росен Плевнелиев в Букурещ. 


Румънците създадоха специализираната прокуратура срещу корупцията, която тръгва по следите на всеки от властта, за когото има съмнения за злоупотреби.


Борбата с корупцията трябва да се води с конкретни резултати. Това е начинът, по който Румъния разбира какво трябва да се прави в тази посока. Ние не правим реформа и не се борим с корупцията, за да получим добър доклад от Европа. Ние правим тези неща, защото вярваме в тях. Най-важен е гражданинът”, заяви румънският президент Клаус Йоханис. 

Още по темата


Ние се радваме на ефективността и независимостта, която румънските правораздавателни органи демонстрират. Нашите румънски приятели има с какво да се похвалят. И тук България категорично изостава”, коментира президентът Росен Плевнелиев. 


От Букурещ той призова за решения по 100 дела от национална значимост, които се отлагат и това е знак за неефективност.


С няколко ключови присъди започва промяната в Румъния. 

 

Моделът започна трудно. Започна с няколко присъди, които всички определяха като лична вендета на президента Бъсеску. Осъдените в Румъния са от целия политически спектър. Стигна се до едно прочистване на цялата политическа класа”, коментира Стилиян Деянов, журналист на свободна практика в Букурещ, който от 10 години следи събитията в северната ни съседка.


Там 28 депутати и над 100 кметове са разследвани или лежат в затвора за корупция. Последният случай е с бившия министър на спорта Моника Ридзи, която ще лежи за 5 години, след като е ощетила държавата с 650 хиляди евро. 

 

Борбата с корупцията в Румъния беше стимулирана и от закон, който предвижда журналисти и граждани, които разкрият корупционни практики, да получават 2% от стойността на възстановените щети.

 

Създаден е и Специален фонд за разследваща журналистика. Голяма част от румънските прокурори са млади хора със заплати от по няколко хиляди евро и мотивирани да улавят престъпници.

 

В Букурещ стана ясно още, че и България, и Румъния са изпълнили всички технически критерии за приемането ни в Шенген. И че не можем да чакаме безкрайно. Конкретна дата обаче не беше поискана.