Висшето училище обмисля да вдигне студентските такси

Недоволство в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Студентите там готвят нов протест. Причината – ръководството на висшето учебното заведение обмисля вдигане на студентските такси. 


До протест най-вероятно ще се стигне, ако Академичният съвет на Софийския университет реши да повиши таксите. Това, което е обсъждано до момента, е евентуално повишение с 10 % за всички, които са редовно обучение, а за задочниците в пъти повече. Сметките показват, че с увеличението най-евтината специалност ще стане около 370 лева, а най-скъпата- над 1000. Конкретно предложение засега обаче не е внесено.

 

Пенка и Радка – майка и дъщеря. Едната останала в Панагюрище, а другата дошла в София, за да учи. И двете са готови на всичко в името на доброто образование. Но цената има значение. Радка пояснява, че се издържа със заплатата на майка си. За да може да учи, тя е изтеглила и кредит, с който си покрива семестриалните такси. Сега плаща по 500 лева на година за българска филология. 

 

Над 2000 студенти от Софийския университет вече са се подписали против идеята. В момента там тече и референдум между студентите - "за" или "против" увеличението.

 
С евентуалните 10% повишение обаче ръководството на университета може да закърпи част от дупките в бюджета. А и таксите били най-ниските в страната. 

 

Софийският университет е на първо място в рейтинговата система, за което получава и допълнителни средства.

 

Дали ще има повишение на таксите ще стане ясно следващата седмица. Тогава ще се разбере дали и студентите отново ще протестират. Предварително споразумение за удължаване на програмата за бюджетни съкращения.