Случващото се в резервата сочи към години на безотговорност, коментира Ивелина Василева

„Ще има наказани за случващото се в резерват „Сребърна”. Това ще са дисциплинарни мерки за служителите, които са се отнесли несериозно към сигнал, подаден от граждани”, каза в студиото на „Събуди се” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

 

"Случващото се в резервата е притеснително – то сочи към години на безотговорност. Цялата история започва през 2002 г. и все още няма съоръжения, показва проверката ни. Част от съоръженията, които не са въведени в експлоатация, включва и помпени станции, през който отпадните води отиват в ями и се отичат в езерото. Важно е в случая всеки да понесе своята отговорност”, коментира тя.

 

„Ще продължим да следим какво се случва там. Имаме ангажимент от кмета на община Силистра, който в понеделник събира екип, за да се приключи изпълнението на проекта за пречиствателна станция. Тя вече има акт 16, но не е въведена в експлоатация“, отбеляза Василева. 

 

"Всяка една мярка, която ще доведе до ефект трябва да бъде приложена, за да се подкрепи българската гора и българската природа, защото тя е важна за хората в България. Без гората няма вода, чистота на въздуха и добри условия за живот", допълни екоминистърът. 

 

Василева коментира и сигналът за незаконна сеч в защитената местност "Силистар". "Твърдо смятам, че трябва да се сложи край на подобни явления. Всички сме много притеснени от сигналите за безазборна сеч. Подкрепям всички мерки за затягане на контрола", категорична бе тя.