Заемът от 16 млрд. лв. не е обоснован, заяви зам.-председателят на партията

"Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи на Конституцията и в същото време да бъде нецелесъобразно". Това заяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.   

Още по темата

 

За разлика от първото четене, когато депутатите от ДПС гласуваха въздържали се, този път хората на Лютви Местан обявиха, че ще гласуват категорично против. Те призоваха всички, които ще гласуват като тях, утре да не отсъстват от пленарната зала.

 

Йордан Цонев заяви, че тегленето на нов външен дълг ще изправи България пред дългова криза. Ако това се случи, България ще бъде с най-бърз темп на нарастване на външния дълг в Европейския съюз. Според него решението за нов заем е и признание за липса на реформи. Народният представител каза, че ДПС напразно са дали властта през май с надеждата, че в една спокойна политическа атмосфера могат да се правят реформи.

 

"Тези 16 млрд. лв. няма да се връщат от Радан Кънев, Бойко Борисов и Георги Първанов, а от всички политически партии", заяви зам.-председателят на ДПС и се обърна към президента Росен Плевнелиев с призив да повтори същото, което е направил при управлението на кабинета "Орешарски", когато наложи вето на заем за далеч по-ниската цифра от 1 млрд.