Първа оставка след скандалите в съдебната система

 

Първа оставка след скандалите в съдебната система. Председателят на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева напуска поста си. Причините са разследването срещу нея за незаконно разрешените СРС-та по разработката „Червеи” и скандалите около разпределението на делата. 

Още по темата

 

Защо оставката идва сега е въпросът, който всички си задават. Съдиите от градския съд поискаха оставки още преди два месеца заради системни проблеми, бездействие от ръководството и съмнения за порочни практики при разпределение на делата.

 

Призивът на съдиите обаче явно не беше достатъчен, защото до оставка се стигна, чак след като в скандала се намесиха посланици и политици, а наяве излязоха и разкрития за незаконно подслушване в разработката "Червеи”.  

 

Още преди два месеца десетки съдии поискаха оставката на ръководството на най-големия български съд заради бездействие и съмнения за порочни практики. Не бяха чути, докато френският посланик не се изказа публично за "гнилите ябълки" в системата.

 

Оставката дойде, чак след като срещу Владимира Янева започна разследване за незаконното подслушване. Тя отказа да даде интервю, в което да обясни мотивите си за оставката. Заместничките й Петя Крънчева и Богдана Желявска обаче нямат намерение да подават оставки. 

 

Сега големият въпрос е кой ще поеме управлението на най-големия съд и ще се промени ли нещо в системата, за да се изчисти от гнилите си ябълки. Най-вероятният изпълняващ длъжността председател е Желявска.