По-рано Столичният общински съвет реши да премахне монумента

 

Паметникът "1300 години България" е изграден в чест на годишнина от създаването на българската държава и в духа на съхраняване на националната памет и история. Необходимо е той да остане на своето място и да бъде възстановен във вида, в който е издигнат или евентуално променен по преценка на автора. Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов в отговор на независимия депутат Велизар Енчев в парламента.

 

Рашидов, цитиран от БГНЕС, обяви, че този паметник е авангардно решение със стилна пластика и е основен елемент в цялостната градоустройствена композиция, а посегателството върху нещо ще наруши градското пространство в по-широк контекст.

 

През декември миналата година Столичният общински съвет взе решение паметникът "1300 години България" да се премахне и на негово място да се върнат мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото това място през 1977 година, припомни Велизар Енчев в своя въпрос. Енчев подчерта, че изтъкнати български творци, архитекти, скулптори и художници са осъдили този акт на СОС и настояват паметникът да не се мести, тъй като умните народи не само помнят своята история, но я ценят и само вандали посягат на своите паметници.