Най-новото достижение на учените - съвсем скоро ще могат да присадят човешка глава

 

През последните няколко месеца лекари у нас и по света постигнаха успехи, които до вчера бяха чиста научна фантастика. Най-новото достижение - съвсем скоро ще могат да присадят човешка глава!

 

Бъдещето е колкото близо, толкова и далече. Едно от направленията, в които работят учените е "отглеждането на органи", което ще премахне необходимостта от донорство. Така например вече е факт бял дроб, отгледан в лаборатория.

 

По същия начин учените са "отгледали" жив мускул, който не само че функционира нормално, а и се възстановява след нараняване. Не е далече и времето, когато в самите нас ще циркулират нанороботчета, които ще правят постоянна и пълна диагностика.

 

Футуристите виждат дори как тези роботчета комуникират помежду си и когато забележат здравен проблем, дават сигнал или пък взимат адекватни мерки. Предстоят революции в медицината. Преди тях - няколко технологични постижения в действие.

 

Нещо практично, което може да спаси човешки живот. Гел на растителна основа, който спира кървенето за секунди. Изобретението на американския студент Джо Ландолина е революция в лечението на опасни кървящи рани.

 

„Полимерът, който създадохме, взаимодейства мигновено с наранената кожа и буквално залепва отворената рана”, казва той.

 

Над 2 милиона души по света са парализирани от травми в гръбначния стълб. Лъч надежда за пълноценен живот на тези хора дава медицински екип, ръководен от българин. След уникална операция парализираният пожарникар Дарек Фидика проходи и дори е способен да кара автомобил. Учените възстановили нерв в гръбнака с тъкан, взета от носната кухина.

 

Друга технология на бъдещето даде възможност за уникална визуална среща между двама съпрузи. След 10-годишна слепота американецът Алън Здерад видя любовта на живота си благодарение на система от електроди, имплантирани в окото му.

 

Технологията е разработена в продължение на 25 години. В проучванията са инвестирани почти половин милиард долара. Резултатът - вече 15 души могат да видят цвета на живота отново.

 

Италианския хирург-невролог Серджо Канаверо стигна още по-далече. Според него до 2 години човек ще може буквално да смени главата си. Трансплантация на глава досега е правена, но само с маймуни.

 

Докато концепцията на д-р Канаверо види бял свят, ще трябва да се задоволим с по-практични и осъществими технологии. Като този футуристичен "стол на здравето", разработен от японски учени, който прави за минута пълни медицински изследвания.