Всичките 20 декара църковна гора край съседното село Горно Абланово изчезнаха

 

След като пет пъти вече крадци обират храма в русенското село Обретеник, а свещеникът се чуди как с малкото налични пари да покрие разходите за вода и ток, нова беда настигна енорията. Всичките 20 декара църковна гора край съседното село Горно Абланово изчезнаха. На мястото на огромните дъбови дървета има поляна.

 

Преди време нагли крадци задигнали свещниците, иконите и касичката за дарения в храма в Обретеник. Апаши обрали дори тухлите на съборената вече тоалетна. След набезите попът решил да загради с колчета имота си, но и те изчезнали. След пет поредни обира, чиито извършители все още не са открити,  преди дни на църковните имоти отново е посегнато. 

 

Отец Ангел е шокиран от гледката - на мястото на довчерашната гора се е ширнало празно поле с едва няколко дървета.

 

От регионалната дирекция по горите обясниха, че опазването на гора по голяма от 20 декара е ангажимент на нейния собственик. В района са съставени 32 акта за незаконна сеч през последните четири години, а наказани почти няма.

 

И докато отец Ангел разказва за изчезналата гора, горските инспектори забелязаха цели три каручки зад малкото останали дървета. Заради малката пенсийка дядо Ангел решил и той да наруши закона

 

Само в една от горите горските са хванали в крачка четирима нарушители. Почти никой от тях обаче не е имал пари да плати глобата си. И докато едни го обират от бедност, отец Ангел студува, защото и той като апашите няма пари за да отоплява храмовете си. Какво остава да ги охранява. 

 

Репортер: Олга Василева