Програмата за санирането вече тръгна, но въпросите остават

 

Програмата за санирането вече тръгна, но въпросите остават. Междувременно тече антикампания по отношение на него. 

Още по темата

 

"Идеята за в бъдеще е парите за санирането да се увеличат и да стигнат до всяка една сграда, която има желание да бъде енергийно ефективна. Към момента възможностите са да бъде отделен 1 милиард лева, което е и дълг на държавата. Тези пари ще влязат реално в икономиката, отделно домакинствата ще намалят потреблението си с повече от 40%. Следователно спестените пари ще бъдат вложени в потребление. Сигурен съм, че в средносрочен план тези пари ще се върнат отново в икономиката”, коментира в "Събуди се" Александър Ненков от ГЕРБ.

 

"Не съм съгласен с това, че ще се намали потреблението на всякакъв вид енергия. Макар и да сме сред страните с най-ниска енергийна ефективност по отношение на бита, българското семейство е на последно място по брой електроуреди на глава от населението в Европа. Тоест, ако говорим, че ще постигнем нещо с тези мерки, то това ще се нарича увеличаване на енергийния комфорт”, коментира от своя страна Таско Ерменков.

 

Той поясни, че думата "саниране“ не е точна, защото е правилно да се каже "обновяване на жилищния фонд с мерки за енергийна ефективност“.

 

"Енергийна ефективност означава ефективно използване на енергията, но за да използваш ефективно нещо, трябва да го имаш“, допълни той. 

 

"Тази програма е обърната с главата надолу. Трябваше първо да се направят обследвания на съответните блокове, да се види какво е фактическото състояние в момента, колко са изключени, колко работят, какво е потреблението. Тогава щеше да говорим за кампания, сега става дума за някаква кампанийност”, на мнение е Ерменков.

 

"Твърдо заставам зад числата, че 40% е минимумът, който трябва да се гони. Ако това не бъде постигнато, значи има някаква грешка в измерванията на проектите. Има дори реални случаи на 70% намаление на потреблението. Това е нормата, която е приета в световен мащаб”, обясни проф. Никола Калоянов от Технически университет.

 

Още за споровете покрай санирането гледайте във видеото.