Децата не искат да се връщат в старата сграда в "Модерно предградие"

 

Съгласно заповед на министъра на културата Вежди Рашидов учениците от Националната гимназия за древни езици и култура трябва да се върнат в старата си сграда в столичния квартал „Модерно предградие”, чийто ремонт вече приключи. Месеци наред, докато течеше ремонтът, учебните занятия се провеждаха в сградата на 13-о училище в центъра на града. 

 

Сега обаче много от учениците искат да останат да учат там и не искат да се връщат в „Модерно предградие” и именно поради това излязоха днес на протест в двора на 13-о училище. За да покажат на министър на културата, че "не са щайги, които могат лесно да бъдат местени от едно място на друго", те символично поставиха няколко дървени щайги пред входа на училището и написаха имената си върху тях.

 

„Смятаме, че местенето по средата на учебната година е недопустимо, освен това „Модерно предградие” е един опасен район на София, нашето училище винаги е искало сграда в центъра на града”, коментира един от учениците в Класическата гимназия.

 

„Ремонтът в НГДЕК не е извършен както трябва, мивките са без батерии, има ръжда по радиаторите, има пукнатини и висящи кабели”, отбеляза един от родителите на децата.