Служителите на „Язаки България” стачкуват, защото искат нормални условия на работа и достойно заплащане

 

Експлоатирани ли са работници в една от най-големите производствени фирми в района на Ямбол? Работниците от „Язаки България” стачкуват, защото искат нормални условия на работа и достойно заплащане.

 

Ден след безуспешните ни опити да се свържем с ръководството на фирмата, най-накрая получихме отговор от тях.

 

„Работниците, които сутринта засне вашият екип, са една извадка от производството - 20 човека, които на общия фон работещи в дружеството, които са над 3800, можете да си представите какъв е процентът”, коментира юрисконсултът на фирмата Николай Начев.

 

Вчера се появи и контра-подписка срещу стачката. Мениджърският екип обяснява, че не е притискал работниците да участват в нея. „На други, които са били принудени да подпишат, или им е представена погрешна информация относно исканията, върху които се подписват... Даже имаме и писмени обяснения на работници в тази връзка, сигнали, че реално те са се подписали в подписката на КТ „Подкрепа”, но не им е било обяснено за какво, какви са исканията, които се претендират с подписката”, допълва Начев.

 

Той обясни и каква е системата за наказание с жълти и червени картони, които се дават на служителите. „Това е японска система. Понеже на Кодекса на труда дисциплинарните наказания, които са заложени, са неразбираеми в голяма част за обикновените хора от производството, тези жълти картони могат да се дават при извършване на нарушения, които невинаги представляват дисциплинарно нарушение по смисъла на Кодекса на труда. Разбира се, когато същото е дисциплинарно по Кодекса на труда, се дават паралелно със съответна забележка, предупреждение за уволнение”, обясни юрисконсултът.

 

От фирмата обясниха, че нетната заплата, което включва и бонусите на месец на един оператор, е 550 лева, а почивките между седмиците са увеличени с промяна на графика на работниците.

 

Репортер: Цеца Алексова