До дни се очаква молба за напускане на поста да подаде и шефът на ДАНС Владимир Писанчев

Оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров отекна свекавично и в парламента. Кой управлява вВътрешното министерство, след като и Веселин Вучков реши да се оттегли преди два дни?

 

Полярни реакции в Народното събрание - от "Крайно време беше!", "Достойна постъпка!" от страна на управляващите, до "Резултат от недопустим натиск!" от страна на опозицията.

 

Управляващите уверяват, че безвластието в МВР няма да продължи твърде дълго и новият главен секретар най-вероятно ще бъде излъчен заедно с изибирането на Румяна Бъчварова за министър на вътрешните работи, които се очаква да стане следващата седмица. Вече вървят и спекулации за различни имена, но всички напомнят, че окончатолното решение е в прерогативите на Министерския съвет и вероятно лично на самия премиер Бойко Борисов.

 

"С премиера дискутирахме темите, свързани с оставките евентуално на главния секретар на МВР и на шефа на ДАНС. Аз действително разбрах в пленарната зала, но не смятам, че от това трябва да правим някакви грешни изводи. Нито ще кажа нещо лошо за Лазаров от този момент нататък, нито ще кажа нещо лошо за министър Вучков", заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

"Професионалната общност, опитните служители в МВР усещаха липса на професионално ръководство. И отвътре се искаше тази оставка. Добре би било бъдещият главен секретар да е човек, уважаван вътре в професионалните среди на МВР и да има дълъг професионален опит, да е ръководил различни звена", смята Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

"Ситуацията в МВР става все по-сложна и според мен министър-председателят и правителството не биваше да оставят този вакуум в министерството", на мнение е Атанас Мерджанов от „БСП Лява България”.

 

Бойко Борисов обяви, че е разговарял и с шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Премиерът е получил уверение, че до броени часове на бюрото си в Министерския съвет ще има писменната му оставка.

 

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че мястото на министър Веселин Вучков ще бъде заето от вицеприемиера Румяна Бъчварова. Решението било взето на разговори с премиера, на които присъствали депутати от Реформаторския блок, здравният министър Петър Москов и самата Бъчварова.

 

Оставката на министър Вучков обаче все още не е депозирана в администрацията на Народното събрание, което по закон се изисква. Той обаче няма да се върне като депутат в Народното събрание, каквото право има.


А по рано днес, в студиото на „Здравей, България”, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че има шанс да се стабилизира държавата, но това ще стане, след като бъдат сменени главният секретар на МВР и шефът на ДАНС. И допълни, че застава плътно зад прeдложението Румяна Бъчварова да стане новият вътрешен министър.


Повече по темата гледайте във видеото.