През последните години почти двойно сме намалили консумацията на бял хляб

 

Промениха ли се хранителните ни навици и вкусове за последните 15 години? Екип на Новините на Нова разказва за полезните и вредните храни и напитки в менюто на българите.

 

Данните показват, че през 2000 година българските домакинства са купували повече вредни храни, но по-малко алкохол. Днес се храним далеч по-здравословно, но за сметка на това си позволяваме повече спиртни напитки. 

 

През последните години почти двойно сме намалили консумацията на бял хляб и брашно. Все повече се ограничаваме и от захарни изделия. В кухнята използваме по-малки количества олио и сол. 

 

Не така обаче стои въпросът с алкохолните ни навици. Бирата изглежда е станала любима напитка на повечето българи, защото консумацията й се е увеличила тройно от 2000 година насам. Два пъти повече пием и вино и концентрати. 

 

Ако в началото на 21 век едно домакинство е изпивало средно 20 литра бира годишно, то сега те са 60. Подобни са данните и по отношение на виното и концентратите. Според специалистите причината за това е стресът.