Червен код е обявен за областите Смолян, Кърджали и Хасково, а оранжев - за още 10 области в страната

 

Зимата се завърна с пълна сила. Обилният снеговалеж през изминалата нощ затвори пътища и остави без ток десетки населени места. Червен код е обявен за областите Смолян, Кърджали и Хасково, а оранжев - за още 10 области в страната. 

 

Над 50 сантиметра достигна снежната покривка на места в област Смолян. Бедствено положение е обявено за цялата област. Десетки населени места в областта също са без електричество, както и ½ от областния град и цялата община Рудозем. 

 

В цялата област има забрана за движение на тежкотоварни автомобили, а леките автомобили трябва да се движат само с вериги, дори в рамките на областния град. В помощ на „Гражданска защита” и снегопочистващите фирми вече се притекоха и военните. 
Те помагат за разчистване на пътищата в област Смолян. От 12.30 ч.  днес с роторен снегорин те разчистват пътя Смолян – Пампорово, както и пътищата в проходите Пампорово и Превала. 

 

 

Десетки са закъсалите автомобили в област Хасково, включително и по главните републикански пътища и международния път към Турция, има няколко леки катастрофи, при които няма пострадали. Затворени за товарни автомобили са пътищата между Хасково и Кърджали през село Мост и през село Николово, а за останалите пътища движението трябва да се осъществява с вериги и без ремаркета.

 

Тежка е обстановката в област Пловдив. Десетки села са без ток от снощи. Има непроходими пътища. Откъснати са няколко села в родопската яка. Всички междуградски автобуси от Смолян, Златоград, Девин и Харманли към Пловдив се движат с огромни закъснения от един час. Дървета са паднали и върху движещи се автобуси, разказаха шофьорите.

 

В София снежната покривка достигна 20 сантиметра. Основните пътни артерии бяха изчистени, като продължава поетапното почистване и на по-малките улици. Затворена за тежкотоварни автомобили бе АМ „Люлин”.

 

Поради лошите метеорологични условия е прекъснато движението на влаковете в шест железопътни участъка в страната. Става дума за участъците: Пазарджик – Стамболийски, Тулово – Змейово, Мост – Книжовник, Велинград – Цветино, Разлог – Белица, Якоруда – Аврамово и Цветино – Аврамово). Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Това важи за участъците

 

 

Обилният снеговалеж не е спирал вече 24 часа. По обяд в цялата страна продължаваше да вали сняг, само по Черноморието и в крайните северозападни райони валежите са от дъжд.  До края на днешния ден валежите ще продължат. За утре за 4 области в страната е обявен оранжев код. Утре валежите ще продължат, но вече ще са по-слаби. Почти навсякъде ще вали сняг, в Югоизточна България и крайните югозападни райони дъжд.  

 

Очакваме вашите сигнали в рубриката ни „Моята новина”!

 

Репортери: Анелия Веселинова, Димитър Иванов, Николай Василковски, Иво Андреев