Бедствено остава положението в Смолянско, Кърджали, Рудозем и Велинград

Зимният ад в Южна България продължава. Бедствено остава положението в Южните Родопи - Смолянско, Кърджали, Рудозем и Велинград.

 

Тежкият и мокър сняг събори стотици дървета, които скъсаха електропроводи, стълбове и изпочупиха десетки автомобили. Заради снежната буря хиляди домакинства все още са без ток. Тежката обстановка затруднява дори и екипите на Гражданска защита, въпреки високопроходимата техника. За щастие няма бедстващи хора. 

 

Данните са, че към момента над половин милион българи са в снежен капан. Най-сериозен е проблемът с прекъснатото електричество в района на Южните Родопи. По данни на кризисния щаб за борба с бедствията над 800 населени места са без ток - тоест, десетки хиляди души. 

 

Прогнозата за следващите дни също не е успокоителна. От щаба не можаха да кажат кога токът ще бъде пуснат отново, тъй като обилните снеговалежи непрекъснато повреждали далекопроводите в планините. Обещаха обаче да се погрижат за всички откъснати от света населени места да има доставки на стоки от първа необходимост.