Продължават повишенията на речните нива, главно в долните течения на реките

Нивото на река Тунджа при Елхово се повишава и ще достигне червения праг на предупреждение, съобщават от Министерството на околната среда и водите. 

 

Нивото на реката при Ямбол е над оранжевия праг на предупреждение. Очаква се плавно да се понижава, като ще се задържи над оранжевия праг до късните часове на 10 март.

 

При Елхово пък се повишава плавно и е възможно достигане на червения праг на предупреждение в късните следобедни часове на 9 март. Нивото ще остане над червения праг до полунощ на 10-и срещу 11-и март.

 

Според прогнозите на синоптиците валежите днес ще отслабват. В планините ще има сняг с количества между 5 и 10 л/кв.м. В равнините ще вали дъжд с количества до 5 л/кв.м. Почти без валежи ще е в Североизточна България.

 

Заради положителните температури и повишената почвена влага са възможни повишения на речните нива, главно в долните течения на реките.

 

Водните количества в по-голяма част от страната вече са над праговете за високи води, а водното количество на р. Сaзлийка при гр. Гълъбово е над прага за внимание.

 

Предупрежденията важат за долните течения на реките Лом, Огоста, Осъм, Янтра, Русенски Лом и съответните им притоци. 

 

Черноморски басейн: р. Провадийска – долно течение, р. Камчия – средното и долно течение, както и долните течения на р. Двойница, р. Айтоска, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска .

 

Източнобеломорски басейн: р. Тунджа – водосбора ѝ след вливането на р. Мочурица преди гр. Ямбол; Марица – водосбора и притоците ѝ след вливането на р. Сазлийка. 

 

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще започне плавно да се понижава, като ще остане над оранжевия праг до късните часове на 11-и март на обяд.

 

Нивото на р. Марица при Харманли ще е над жълтия праг на предупреждение до късните часове на 10-и март.

 

Нивото на р. Марица при Свиленград е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще остане над него до късния следобед днес.

 

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е преминало оранжевия праг на предупреждение и се очаква днес да започне плавно да се понижава, като ще се задържи над него до обяд на 11-и март.

 

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда е преминало оранжевия праг и се очаква днес да започне плавно да се понижава като ще се задържи над него до късните часове на 10-и март.

 

Повишено внимание за водосборите на реките Тунджа, Марица и река Сазлийка в долните течения.