Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали

Снежното бедствие взе първата си жертва. Възрастен мъж загина в Родопите, десетки хиляди остават поредно денонощие без ток. От сутринта военен хеликоптер се включи в спасителните операции, като оглежда от въздуха пострадалите райони и насочва екипите. 

Още по темата

 

Най-тежко е положението в областите Смолян и Кърджали. Малко преди 16 часа беше пуснат токът на град Смолян, Чепеларе, Пампорово. 


Животът на хиляди хора обаче остава парализиран. Хлябът свършва, банки и банкомати не работят, болни хора не могат да стигнат до лекар и болница. 


Във Велинград хотелиерите заплашиха да съдят EVN заради проваления уикенд. Хората в Мадан са почти откъснати от света, а в Рудозем ток няма вече четвърти ден. 

 

Освен в Родопите, бедствено положение е обявено в община Гълъбово при Стара Загора. Река Съзлийка там наводни подстанцията и спря тока, но малко по-рано електрозахранването беше възстановено. Така че Родопите остават най-критичното място. 

 

"Ситуацията в страната постепенно се нормализира. Към момента всички автомагистрали са отворени за моторни превозни средства. На пътя Хасково-Кърджали-Маказа обаче товарните автомобили трябва да се движат задължително без ремаркета", информира Денислав Пейчев, началник на ситуационния център на Пътната агенция. 

 

Той поясни, че са затворени проходите Превала и Печинско. На предела автомобилите трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета.