Над 700 населени места в цялата страна са с прекъснато електроснабдяване заради лошото време

 

Хиляди у нас са без ток за пореден ден. Електричеството беше възстановено в Смолян, Чепеларе, Пампорово и Боровец, но все още, около 700 населени места в цялата страна са без ток.

 

24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, в Централното диспечерско управление се следи всичко, което се случва с електроенергийната система на страната ни - колко ток произвеждаме и колко харчим. Когато говорим за състояние на мрежата обаче - хората там са категорични, че по-тежка ситуация не са виждали от 30 години насам. В същото време - недоволството на хората, останали без ток за пореден ден, расте все повече.

 

Освен на тъмно и студено, хотелите във Велинград останаха и без туристи. Основните проблеми обаче са в мрежата за високо напрежение, а тя се стопанисва не от енергото, а от държавата – в лицето на Електроенергийния системен оператор.

 

Възможно ли е все пак да бъдем компенсирани заради продължителното спиране на тока – поровихме се в общите условия на дружествата.

 

„Може да се търси обезщетение при доказване на вина от страна на дружеството. Като тази вина не е уточнено в общите условия как се доказва”, казва председателят на ДКЕВР Светла Тодорова.

 

Шанс за обезщетение имаме, ако останем без ток, защото има ремонт или авария, която дружеството не поправи в срок. Ако енергото се забави 24 часа, можем да получим обезщетение в размер на 10 лева. И по още 60 за всяко допълнително денонощие без ток.

 

„В случая не мисля, че може да става дума за такива компенсации, категорична е обаче Тодорова. Причината е, че сега е налице непреодолима сила и проблемът не е по вина на дружествата. Така че шансът за обезщетение за причинените тревоги клони към нула.

 

В полунощ беше обявен ограничителен режим на електроснабдяването. Цялата организация по справяне с проблема е в ръцете на държавата, а не на енергото.

 

Такава е ситуацията при падналия тежък сняг. Какво обаче ще се случи, когато той започне да се топи? Ще има ли опасност от наводнения, на каквито станахме свидетели през последните години – експертите успокояват, че в язовирите има свободни обеми и не би трябвало да се притесняваме.