Социалните партньори отхвърлиха предложението на работодателите

Социалните партньори отхвърлиха предложението да се увиличи възрастта за пенсиониране с по 6 месеца годишно, направено от работодателските организации. 

 

Според Николай Николов - съветник на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, на днешното заседание са разглеждани само предложения на работодателски организации, в това число  на АИКБ и КРИБ. Не са разгледани предложенията, свързани с ТЕЛК-овете и с особеностите за пенсиониране за категорийните работници, тъй като те ще се разглеждат на предстоящи тематични срещи. 

Още по темата

 

 „Работодателите декларираха своята позиция за запазване на тристълбовия пенсионен модел. Нашата цел е да го усъвършенстваме, защото в момента той се различава от този, който е приет през 2000 г.“, отбеляза за медиите Николов.

 

Работодателите са предложили още да се направи разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и тези, които имат характер на социално подпомагане. На тази основа осигурителната система окончателно и докрай да се „почисти“.

 

Участниците в работната група обаче са поискали допълнителна информация за кои точно плащания става въпрос. 

 

„Съображението е, че има плащания, които имат социален характер, но които се финансират от бюджета”, обясни Николай Николов.

 

Сред обсъдените предложения е и това за отмяна на II категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при I категория труд.

 

„Никой от участниците в дискусията не подкрепи тази идея. Възможностите за прекатегоризация съществуват и в действащата нормативна уредба”, обясни Николов. 

 

От АИКБ са имали предложение да се обсъди и преосмисли индивидуалният коефициент в пенсионната формула. Това предложение обаче ще бъде обсъдено допълнително между участниците в групата.

 

От КРИБ пък предлагат въвеждане на лична осигурителна вноска за държавните служители и за служителите от специалните ведомства.

 

„Ако искаме държавните служители да получават нетна сума на заплатата си, такава, каквато получават сега и в същото време допуснем, че ще започнат да плащат сами осигурителната си вноска, то тогава трябва да се увеличи заплатата им с 240 млн. на година. Ако обаче бюджетът не намери 240 млн. за увеличаване на заплатите и приемем това предложение, то това ще доведе до намаляване на заплатите на държавните служители. Предложението не беше подкрепено“, обясни Николай Николов.

 

Работодателите искат още вдигане на изискуемата възраст за пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд в съответствие с нарастването на възрастта при трета категория труд до достигане на разлика от 8 г. по-малко за първа категория и 3 г. по-малко за втора категория труд.

 

„Припомням, че това предложение беше обсъждано и прието на една от предходните срещи на работната група.“, заяви Николов.