Въпреки това, близо 69 000 души още са без електричество

Животът бавно се завръща в Родопите. И въпреки това, близо 69 000 души още са без електричество. В Мадан и Рудозем обаче вече имат токПет смолянски общини удължават ваканцията до края на седмицата. Най-критично остава положението в Баните и в Неделино.

 

Към 12.00 часа на 11 март 2015 г.  има само една подстанция, собственост на ЕСО ЕАД, без захранване - п/ст „Ардино“, 7 електропровода 110kV, които не са под напрежение и два частично възстановени. По всички тях продължават възстановителните работи до отстраняване на авариите. По данни на дежурните диспечери на трите електроразпределителни дружества, към 15 часа на 11 март 2015, без електрозахранване са: 22 населени места и  4 478 потребители на „ЧЕЗ“ ЕАД и 423 населени места и 60762 потребители на „ЕВН“ ЕАД.

 

Стигането до авариите в най-тежко засегнатите от природната стихия региони става само пеша - през преспите и нагоре през гората. Снегът е дълбок, а под него се крият и счупени дървета. Колкото повече се отъпква, толкова по-хлъзгаво става, а заради слънцето, големи буци падат от клоните. Падат и цели дървета.

 

Падналите дървета се режат с резачки. Първо – тези по трасето, за да се стигне до аварията, а след това и огромните дървета, които са се стоварили върху проводниците и стълбовете. Проблемите са десетки. Толкова са и селата, които още дълго време ще останат на тъмно.

 

Без ток ще останат най-високите населени места. До авариите там достъпът е почти невъзможен. Пеша е опасно, а снегът вече е омекнал заради слънцето и моторните шейни не могат  да вървят. Само в Смолянска област, разходите от това електрическо бедствие ще струват няколко милиона. И без гаранция, че това няма да се повтори.