Хеликоптер на военните обиколи най-засегнатите от места

 

Щетите от снеговалежите за електропреносната мрежа са огромни, но точният им размер тепърва ще се изчислява. 

 

За последните пет дни, обилният снеговалеж загаси тока в домовете на над 100 000 българи.  И докато всички те разчитаха на свещи и фенери, над 500 души от аварийните екипи на Електроенергийния системен оператор и ЕВН работеха денонощно, за да възстановят захранването. Надеждата е до седмица ситуацията да се нормализира.  

 

За 2 часа хеликоптер на военните обиколи най-засегнатите от снега места. 

 

„Виждат се вече точните аварии. Има цели пречупени стълбове, това е най-страшното поражение”, заяви Никола Алимански от Електроенергийния системен оператор. 

 

От Електроенергийния системен оператор обявиха, че цялата преносна мрежа е застрахована. Затова ремонтът няма да се отрази финансово на EVN и на потребителите. 

 

Хроничният недостиг на пари в системата се е отразил и на мрежата. Половината от проводниците на EVN, които снегът скъса, е трябвало да бъдат под земята. Това е двойно по-сигурно, но и двойно по-скъпо.

 

От енергото засега не дават отговор  на въпроса - след като зимата ни зашлеви такъв шамар, дали ще поискат регулаторът да им признае повече пари за инвестиции. И дали това ще се отрази на крайната цена за всички нас. 

 

В същото време, опасението, че след големия сняг, идва ред и на голямата вода, постави кабинета нащрек. 

 

„До 220 литра на квадратен метър – това е еквивалентната равностойност на снега, който преваля”, заяви екоминистърът Ивелина Василева.

 

Вече се взети спешни превантивни мерки.