Столичният кмет допълни, че няколко язовира се източват контролирано

С оглед на предстоящото снеготопене след обилните валежи от днес започнаха работа щабове за наблюдение в районите, в които преминават реки и има общински язовири.

 

„Районните кметове и Дирекцията по сигурност са длъжни да правят 24 часови дежурства, да оглеждат критичните участъци, да предприемат мерки за почистване на дървета, храсти и да се осигури проводимост на реките”. Това уверение даде столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

 

Тя добави, че общинските язовири Мърчаево, Суходол и Мрамор се наблюдават денонощно и се източват контролируемо, където е необходимо. "Язовир Иваняне, въпреки че е частен, сме възложили контролирано източване. Имаме координация с държавата по отношение на язовир Искър, който е собственост и се стопанисва от "Язовири и каскади", а Панчарево от "Напоителни системи". Според Фандъкова трябва да се работи по възможностите за оповестяване и за реакции при кризи.

 

За влошеното финансово състояние на Пета градска болница, Фандъкова коментира, че общинските болници са самостоятелни търговски дружества по закон. Според нея, при тази ситуация мениджмънтът на дружеството е длъжен да следи много внимателно приходите и разходите и да не позволи трупането на задължения.

 

"За съжаление приехме по-голямата част от болниците в много тежко положение. Някои от тях изплаваха благодарение на добро управление като Първа градска болница и АГ Света София, Онкологичната болница, в които има европейски инвестиции в размер на 6 млн. лв. В Пета градска болница последното ръководство завари много тежко състояние със сериозни задължения. Правят каквото могат, но може още много", каза Фандъкова. Тя смята, че трябва да се преосмисли всяка дейност и да се направи това, което може да носи приходи и да дава добро обслужване.

 

"СОС търси решения за болницата, защото директно финансиране от страна на общината е незаконно и не може да се случи. Надявам се ръководството на болницата заедно с комисията по здравеопазване да предложат добро решение в съответните срокове", каза Фандъкова.