Той беше един от най-обичаните писатели в света

 

Британският писател Тери Пратчет почина вчера. Той доказа, че е възможно светът да бъде плосък. Създателят на „Светът на диска” си отиде на 66-годишна възраст след дълга борба с Алцхаймер.

 

Желанието му само да се позабавлява с клишетата на фентъзи романите, го превръща в един от най-обичаните писатели и му печели почитатели по целия свят. Тери Пратчет пише първата си книга през 1970-та, а след нея идват още 70. Но скромен за литературните си постижения, той не спира да  работи.„Личният ми подход е, че започвам нова книга още същия ден, в който съм приключил предишната”, разказа той преди време.

 

През 2007 година идва и страшната диагноза - сър Тери Пратчет е болен от рядка форма на Алцхаймер.  „Когато чух диагнозата си, моят PR Роб попита: „На кого ще кажем?”. Отговорих му: “Нека кажем на всички!”, сподели големият писател малко след като чу своята диагноза.

 

Малко по-късно той дари половин милион лири за изследвания на болестта. Неговата обществена дейност и литературните му постижения му носят рицарско звание и му дават шанс да поведе кампания за промяна в законите за евтаназията. „Вярвам, че един ден асистираното самоубийство, всъщност медицински  асистираното самоубийство, ще бъде обичайно”, сподели той.

 

Смъртта е обичайният герой в романите на Тери Пратчет. В деня, в който той каза „сбогом” на плоския свят на диска, гласът й се появи в профила му в Туитър. Последната написана история, събрана в четири съобщения. И последното „Край”.