Пътят на дрогата... в Централния софийски затвор

 

Търговията на дрога в Централния софийски затвор процъфтява. Печалбите са привлекателни. Дилърите са няколко и не е като да не се знае кои са. Трафикът, подкупите и измамите вътре са по-интензивни отколкото навън и … спасението с наркотици дебне отвсякъде. Хората зад решетките често наричат затвора ад.

 

Защо адът е буквално ад обаче и тиктака ли отвътре бомбата с часовников механизъм, разказва Даниела Тренчева тази събота, 14 март в “Ничия земя”. Ще видите от първо лице откровените разкрития на затворници за схемите и участниците в продажбата на наркотици. Ще чуете, че там хепатитът е като... хляба. Ще видите и скандални кадри от килиите как десетки наркозависими използват една и съща игла стотици пъти, за да си инжектират хероин. Ще разберете, че епидемията - от зависимости, от административно безхаберие и управленска безпомощност – само прикрива проблема зад високите стени. И изолаторът става инкубатор...  

 

“Битките на дилъри за терени продължава. Нищо не може да ги спре по време на така наречената превъзпитателна присъда. Е, добре ги възпитават! Друг въпрос е, че това възпитание няма абсолютно никаква алтернатива. В затвора и от затвора се хранят доста хора. Ето го отговора на въпроса защо в една от сградите именно на Министерството на правосъдието, правосъдието, което се раздава, е не повече от доза хероин. На порочната практика - в комбинация с пропуските в системата, къде умишлени, къде не точно - са й достатъчни общоприетите негласни закони на мълчанието. До момента върши работа фразата “Пази боже да не се разшуми!”. Но до момента, защото…”

 

Гледайте  “Ничия земя” в събота, 14 март от 18:00 часа!