Много хора, които имат способности и качества не отиват в политиката, казва бившият премиер

 

„Сгреших, че не напуснах политиката още през 2001 г., каза в студиото на „Комбина” бившият премиер и председател на ДСБ Иван Костов. Той призна, че има 125 000 лева в КТБ, а дъщеря му е имала връзки с бизнес на Цветан Василев, но не вижда нищо нередно в това.

 

"Съжалявам, защото можех много да направя за семейството си и трябваше по-рано да се върна като преподавател, за да предавам това, което съм научил на студентите. Невероятно удоволствие е, те никак не са това, за което се опитват да ги представят", призна още бившият лидер на ДСБ.

 

„Професията на политика не е желана професия и това снижава качеството ѝ. Много хора, които имат способности и качества не отиват в политиката. Чувството за това да изпълниш обществен дълг се разпространява все по-рядко. Извън политиката се чувствам много добре”, призна той. Според него политиката му е отнела много хубави години с дъщерите си. Сега използва всяка възможност да е с внуците си.

 

Костов сподели също така, че той и семейството му са обирани повече от 8 пъти. „Взимали са пари, вещи, каквото са могли. Най-много съжалявам, че крадци откраднаха записките ми за икономическото стабилизирането на страната, които бяха в лаптопа ми”, допълни той.

 

Той коментира, че вече е навършил години за пенсия, но не смята да се откаже от работата си със студентите. Костов призна още, че съпругата му Елена е възстановила парите си от КТБ, които бяха блокирани след затварянето на трезора. „Фалитът на КТБ създаде изключително сериозен риск за финансовата система на страната, няма значение кой го направи, но това е така”, сподели Костов.