Стотици селища в Родопите са без ток, а в Пловдивско множество къщи са наводнени

 

Пореден ден на борба със снега в Родопите и още стотици селища без ток и мобилни връзки. В същото време стотици къщи в Пловдивско са под вода заради валежите.

 

Има места в Родопите, непристъпни за тежки машини. Такива като Махала Печинско. Където машините са безсилни, екипът ни е принуден да тръгне пеша към откъснатите махали в Смолянско, за да се срещне с хората и техните истории. Гид в снежните преспи в Махала Печинско ни е зам.-кмета на Мадан Явор Орлов.

 

Още по темата

Ахмед сам разчистил, така правят всички в махалата. След като екипът ни се уверил, че вече всичко е наред, тръгва обратно. Там, където машините достигат, срещат властта – в лицето на министър Лиляна Павлова. Местните жители отправиха към нея нетрадиционна молба – да построи път към селото им. Освен това, Павлова обеща и друго - до края на днешния ден машините да стигнат до всички откъснати места в бедстващите райони.

 

Днес стана ясно, че под далекопроводите ще бъдат изградени по-широки просеки. По разпореждане на премиерът Бойко Борисов 2 от 3-те мобилни оператори ще бъдат глобени, тъй като не са имали обхват по време на бедствието и хората са били откъснати от света. Борисов даде срок до вторник или най-късно в сряда да бъде възстановен токът до всички населени места.

 

Докато в Родопите се опитват да се справят със снега, в Пазарджишко вече се борят с последиците от снеготопенето. В село Мало Конаре 150 къщи останаха под вода. Въпреки че на всеки 2 часа тя се изпомпва, подпочвените води продължават да избиват на повърхността. В момента в селото няма и питейна вода.

 

Бедствието докара на крака в селото двама министри – на земеделието и на околната среда. Те разпоредиха да бъде изпратена тежка техника, която да започне да отпушва и почиства отводнителните канали. 76 язовира в областта в момента преливат контролирано, няма опасност за хората и населените места.   

 

Репортери: Десислава Георгиева и Благой Бекриев