Компанията ще освободи от длъжност 150, вместо 300 души

Около 150 от обявените за освобождаване от работа 314 служители на "Видахим" по всяка вероятност ще запазят работата си. През април "Видахим" ще участва в търга на ЕСО за студен резерв и ако спечели, ще може да генерира приходи, които да позволят на хората да запазят работните си места.

 

Това стана ясно след среща на министъра на енергетиката Теменужка Петкова с ръководство на завода и представители на работниците, която се състоя тази сутрин във "Видахим".

 

"Една от промените в Закона за енергетиката е свързана с това от енергийния микс да бъдат извадени онези ТЕЦ-ове, които не произвеждат енергия по високо ефективен или комбиниран начин", посочи министърът.

 

"В диалога обсъдихме различни възможности за това какво би могло да се направи оттук нататък, за да може по-малка част от тези 300 работници да бъдат съкратени - какви са вариантите и това, че държавата ще ангажира целият си ресурс, за да помогне и 300 семейства да не останат без работа", каза още Петкова. 

 

Петкова съобщи, че е обсъдена възможността през април, когато предстои търг на Електроенергийния системен оператор за студен резерв "Видахим" да участва и ако спечели, да генерира приходи, които да позволят на част от хората да запазят работните си места.

 

"Държавата няма вина за това, което се случва - напротив, тя ще помогне с каквото е необходимо тези хора да запазят работните си места и "Видахим" да я има", посочи още министърът на енергетиката.