Към момента секторът формира около 10% от БВП на Европа

Приходите от туризъм в България възлизат на над 6 млрд. лв., а заетите в сектора са близо 370 000 души. С последователни действия и целенасочена политика тези цифри могат да нараснат още повече. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата си с заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева. Към момента туризмът формира около 10% от БВП на Европа и е сред най-устойчивите сектори.

 

"Знаете, че за първи път в България действа самостоятелно Министерство на туризма, което показва значението и фокуса на правителството върху този структуроопределящ отрасъл", каза Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

 

Ще бъдат проучени възможностите да бъде облекчен процесът по издаване на визи за трети страни. Това стана ясно по време на срещата на министър Николина Ангелкова с комисаря по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството на ЕК Димитрис Аврамопулос. Двамата се обединиха около мнението, че трябва да бъде проучен опитът в другите европейски страни, който да бъде приложен и за България.

 

"Съвместно с Министерството на външните работи ще проучим възможностите, но това е тема с голямо значение за развитието на туризма на България", каза Николина Ангелкова. По думите й секторът се нуждае от подкрепа и последователна политика, а подобна мярка ще бъде приета като положителен знак от бранша.

 

Генералният директор на ГД "Регионална и градска политика" Уолтър Дефаа, с който министър Ангелкова разговаря, прие с интерес отправената покана за участие в министерската среща на страните от Дунавския регион, която се организира в София на 8 и 9 юни под егидата на Световната организация по туризъм.