Предвиждат се и мерки за намаляване на разходите за лекарства

Работим по възможността болниците да не бъдат търговски дружества. Това обяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на Парламентарната комисия по здравеопазване. Според него онова, което изисква най-много време, е начинът на уреждане на статута на лечебните заведения, а всичко останало е въпрос на технологична процедура. 

 

"Обединението на държавните болници в общ холдинг е друга идея, по която работим", подчерта здравният министър. 

 

Сред новите предложения на ведомството е също така отстъпките от фармацевтичните компании да влизат обратно в бюджета на НЗОК. Москов поясни, че до края на месеца ще бъдат публикувани за обсъждане промените в Закона за лечебните заведения. В документа на министерството е залегнало въвеждането на здравната карта

 

Според Москов системата има нужда и от прегрупиране на ресурсите по дейности, финансови ресурси, структури и човешки ресурси. Една от тези мерките в тази посока е разделянето на здравния пакет на няколко части. Наред с това здравният министър предлага условия за интензификация на болничните дейности.

 

 

Стратегията предвижда също така мерки за намаляване на разходите за лекарства. Сред тях са по-ефективна реимбурсна политика, въвеждане на електронна платформа за достъпа до лекарства в лечебните заведения. Министерството иска да използва иновативни лекарства, ако финансовата стабилност на цените им е гарантирана.

 

Сред основните проблеми на населението е високата смъртност както сред деца и стари хора, така и сред работоспособни. Най-често българите умират от болести на кръвоносната система, следвани от онкологичните заболявания.