ЕС договори и план за осигуряване на енергийна независимост

 

Икономическите санкции срещу Русия остават до края на годинатаТова се договориха лидерите на страните от Европейския съюз. Санкциите бяха наложени заради анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна.

 

И докато по този въпрос имаше единодушие, страните-членки не можаха да се разберат за енергийния съюз. Много от тях не искат Брюксел да получава достъп до договорите им за доставка на природен газ. Все пак беше договорен план за следващите стъпки към осигуряване на енергийна независимост. 

 

Има възможност България да получи политическа и логистична помощ за изграждането на регионални енергийни връзки и газовия хъб, за който настоява премиерът Бойко Борисов. Целта на Брюксел е за в бъдеще да избегне зависимостта от Русия, която използваше газа като политическо средство.   

 

Правителствените ръководители приеха плана за създаване на енергиен съюз, но оставиха време за донаписването на конкретните условия до края на годината. Тогава ще се реши и проблемът с тайната на търговките споразумения за газови доставки с трети страни,
Брюксел се ангажира  тайната да бъде гарантирана.
 

 

“Дебатите около прозрачността на договорите за газ бяха може би най-разгорещената и противоречива част от разговорите. Мисля, че когато става въпрос за енергийна сигурност всички страни ще се координират и ще си сътрудничат с институциите и ЕК, за да гарантират сигурността на Европа. Уверявам ви, че заключенията от днес няма да останат празни приказки”, поясни Доналд Туск, председател на Европейския съвет. 



Българските настоявания да се подпомогнат периферните страни в изграждането на регионални енергийни връзки намери подкрепа и залегна в приоритетите на Енергийния съюз,

 

Европа ще насочи внимание и средства и за борба с руската пропаганда като финасира комуникационни проекти.

 

Срещата на върха продължава днес. Ще бъде обсъдена темата за миграционната политика, за контрола на миграционния поток към външните граници на ЕС и за трафика на хора.

 

Репортер: Антоанета Николова