Замръзнали са 14,5 млн. кв. км - най-малко от 36 години

Много учени свързват намаляването на леда с глобалното затопляне на климата. Освен че е малка по площ, полярната шапка е по-тънка, отколкото в предишните десетилетия. Според някои модели през втората половина на века полярната шапка ще се разтопява напълно през лятото.

 

Учените твърдят, че са замръзнали 14 и половина милиона квадратни километра около Северния полюс. Това е най-малката площ, покрита от лед, за последните 36 години.

 

Промените в климата наложиха извънредни мерки и в Калифорния. Най-населеният щат гласува 1 милиард долара за борба със сушата.

 

Губернаторът на Калифорния Джери Браун коментира: "В продължение на 10 хиляди години Калифорния е имала население от едва 300 хиляди души. Сега сме над 38 милиона. Освен това ползваме много повече вода. Проблемът е изключително сериозен."

 

Калифорния се бори с недостиг на вода четвърта поредна година. Една трета от водата на щата зависи от снеговете в планината Сиера Невада. В момента снежната покривка там е едва 12 процента от обичайната. Щатът вече въведе ограничения в поливането на декоративни градини и сервирането на вода в заведенията. На места има и режим на водата.