Не повече от 3 мандата за всеки депутат

Край на доживотния престой в парламента. Предложението идва от редиците на БСП. Идеята е депутатите да работят в Народното събрание не повече от 12 години. Три последователни мандата – това да е максималният срок за престой в парламента.


„Смятам, че всеки един от колегите които е бил три мандата може  да си позволи да си почине и да работи за партията. Това, което предлагам засяга първо мен, аз съм трети мандат и съм готов да изляза от парламента”, обясни Кирил Добрев от „БСП - Лява България”.


Добрев лансира идеята първо във Фейсбук  и така подразни колегите си.


„Подобни екзотични предложения би трябвало първо да се споделят не във Фейсбук, а в средите на самата партия”, коментира Атанас Мерджанов от „БСП - Лява България”.


„Те се притесняват, че едва ли не ще бъде обезглавена партията. Ротацията в позициите дава възможност за обогатяване. И ако е толкова голяма нуждата от него, може да се върне след 4 години”, добави Кирил Добрев.


Именно Атанас Мержданов е сред тези с най-дълъг престой в парламента.


„Аз съм от 97-ма година и това ми е пети мандат”, заяви Атанас Мержданов.


„Мисля, че не повече от 10 човека ще останат”, обясни Кирил Добрев.


Сред рекордьорите в Левицата по престой в парламента са Михаил Миков, Янаки Стоилов и Ангел Найденов. А темата вече е любопитна и за другите партии.


„Ако питате мен и три мандата да има, ако е калпав народния представител, пак са много”, на мнение е Петър Славов от Реформаторския блок.


С това са съгласни и от ГЕРБ. За радикалната промяна, предложена от Добрев обаче е нужна редакция и на конституцията.


Повече по темата гледайте във видеото.