Точно в 0.45 часа на 21 март настъпи астрономическата пролет

Точно в 0.45 часа на 21 март настъпи астрономическата пролет. Това е и денят на пролетното равноденствие. В 13.02 часа Слънцето, при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. 

 

Според Григорианския календар по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20, 21 и 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минали от последната високосна.

 

В последната събота срещу неделя на месец март, в 3.00 часа сутринта на 29 март (неделя), ще преместим и часовниците си с един час напред, за да минем на лятно часово време. На този ден спим един час по-малко.

 

По случай настъпването на пролетта зрители на Нова телевизия изпратиха в рубриката „Моята новина” снимки на красотата, която носи този сезон.

 

Разгледайте ги в галерията ни!