Тя е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател, поясни Калфин

"До лятото ще стартира проект за почасова заетост с ваучери”, информира във Велико Търново вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той очаква по този начин да бъде осигурена работа на обезкуражените хора.

 

Вицепремиерът посочи, че почасовата заетост с ваучери е особено важна за райони, в които общините са единствен работодател, информира БНР.

 

"Има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност. Това е и очакването на обществото ние да потърсим възможност за трайна заетост за хора, които не да ги наемат за по два-три месеца, а да може да се създаде възможност да работят повече”, коментира Калфин. 

 

"Ще има възможност тези хора да си получават осигуровки, да им се отчита за стаж. След това със средствата, с които се финансират помощите за безработни, ще започнем да финансираме", допълни социалният министър.

 

Той поясни, че почасово ще могат да се наемат хора, например за гледане на възрастни и за помощ в домакинството, добавяйки, че се търси възможност програми за заетост да бъдат насочени към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.