Това важи за доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Последно изследване обаче показва, че някои от тях все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени. Това важи за доматите, спанака, моркова, аспержите и гъбите.

 

Нагряването може да спомогне за разлагането на целулозата и освобождаването на минералните вещества. Обработката на доматите повишава концентрацията на ликопена, който намалява риска от рак на простата. Все пак термичната обработка разрушава витамин С и това трябва да се отчита, пише „Дейли мейл”, цитиран от БГНЕС.

 

Спанакът е богат на оксалати, които са свързани с ценните минерали желязо и калций. И целулозата, и оксалатите усложняват усвояването на желязото. Затова от зелените зеленчуци ние може реално да получим едва 5% от фактическото съдържание на желязото, макар че нагряването намалява съдържанието на оксалата до 15%. Затова много важно е да се съкрати времето на термичната обработка.

 

Морковът е богат на каротиноиди, които му придават ярък оранжев цвят. Нагряването на моркова повишава концентрацията на каротиноидите, които са и мощни антиоксиданти. Специалистите предлагат да се смесват сурови и обработени моркови.

 

Обработката на аспержите повишава биодостъпността на питателните вещества и концентрацията на полифенолите - антиоксиданти, намаляващи риска от рак и сърдечни заболявания.

 

Гъбите пък имат много витамини и минерални вещества. Има възможност да бъде повишени тяхната питателност, като се добави полезно растително масло.