БХК ще представлява кърмеща жена в дело за дискриминация срещу търговски център в София

Средата на лятото, навън е горещо, в мола е пълно с майки с колички. Позната картина. Точно това направила Деница Панайотова на 14 август миналата година. Когато детето огладняло, тя седнала на произволна пейка и започнала да го кърми.

 

„След няколко минути дойде един охранител и ми каза, че не е приятно да кърмя там и да ходя в стаичката за майки с деца и ме притесни. Тази стаичка всъщност е за повиване и е много неудобна. А и при всички случаи не може да ме притеснява, докато кърмя детето си“, разказа Деница Панайотова пред Клуб Z.

 

Тя твърди, че друг път е кърмила детето си без проблем в същия мол. В онзи ден обаче охранителите обявили нещо ново.

 

„Казаха, че нямало забрана за кърмене в мола, но започвали да променят политиката.“

 

Деница Панайотова подала жалба заради грубото според нея отношение на охранителя. До ден днешен не е получила писмен отговор. Казва, че се е почуствала унизена и дискриминирана. Така стига до идеята за съдебен иск. 

Още по темата

 

Българският хелзинкски комитет вече е поел да я представлява в съда. В конкретния случай спрямо Панайотова била осъществена „дискриминация на основата на пола по смисъла на Закона за защита от дискриминация. Кърменето на обществено място следва да се възприема като естествено състояние на майка, грижеща се за бебето си“, твърди неправителствената организация.

 

„Ограничаването на това право е акт на пряка дискриминация на основата на пол, защото потърпевши са само жените. Препятстването на кърменето на обществено място нарушава разпоредбата на чл. 32, ал. 1 от Конституцията на Република България, гарантираща ненамеса в личния живот на гражданите и опазването на тяхната чест, достойнство и добро име“, обясни адвокат Адела Качаунова от БХК.

 

След този случай Деница Панайотова продължила да кърми детето си в мола, без никой да я притеснява. Охраната вече не притеснявала и други жени. Затова и целта на делото не била толкова санкция за конкретния търговски център, колкото привличане на внимание към проблема.

 

„Целта е да се поощряват майките да кърмят и да могат да го правят и на обществени места. Ако започнат да хранят децата си с шише на обществени места, това е една крачка към отбиване. И ако не обърнем внимание на този случай, те ще продължават да тормозят майките“, каза Деница Панайотова.

 

Екипът на Клуб Z е потърсил за коментар ръководството на търгорския център, в който се е разиграла случката и го очакват по-късно през деня.