Очаква се да бъдат набавени и помпи, спасителни въжета и защитно гумирано облекло

 

24 надувни лодки с извънборден мотор, които са част от аварийно-спасителното оборудване, ще бъдат купени за Сухопътни войски. Това стана ясно на провеждащия се лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътни войски.

 

Прогнозната цена на една от тези лодки е около 6000 лв., каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев.

 

За първи път пред камера армията демонстрира водолазни спускания в различни условия, както и начини за търсене на потънали предмети и аварирала техника.


„Подготовката, която имат нашите водолази и българските военно служещи е на много високо ниво. Практиката показва, че освен необходимата подготовка за всеки един военно служещ е необходимо и те да бъдат добре оборудвани”, обясни зам.-министърът на Министерството на отбраната Орхан Исмаилов.


Припомняме, че на заседание миналата седмица Министерският съвет отпусна 558 000 лв. Парите са за аварийно-спасително оборудване и индивидуални предпазни средства. Освен лодки, се очаква да бъдат купени и помпи, спасителни въжета, защитно гумирано облекло и др.


„24 лодки ще бъдат закупени, моторни триони, помпи и т.н. Доста ще бъде вложено в модулните формирования за повишаване на техните способности и ще бъдат разпределени по райони, където е имало най-много проблеми”, твърди генерал – майор Андрей Боцев.


Тази година над 250 военнослужещи от сухопътните войски са помагали при бедствията.
„Ние сме отворили над 150 км пътища, носена е храна, вода, осигурявахме електричество на десет населени места”, добавя генерал – майор Андрей Боцев.


Работата на водолазите също не е никак лесна. Според тях в напрегнати ситуации всяка секунда има значение, защото точно толкова може да е необходима, за да се спаси един човешки живот.

 

Общо 95 модулни формирования за овладяване и преодоляване на последствия от бедствия поддържат постоянна готовност и провеждат операции за оказване на помощ на населението. 67 от тях са на Сухопътни войски – две от тях са групи за евакуация, около 17 са тези за бедствия при наводнения.

 

Тази година над 250 военнослужещи от сухопътни войски са помагали при бедствията – те са разчиствали пътища, носили храна, вода, осигурявали са пътищата на ЕРП-тата, за да възстановят в кратък срок електричеството. Разходите им са около 48 000 лв.

 

От 16 до 27 март във военното формирование Белене се провежда лагерен сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования на сухопътни войски. В него участват военни от Белене, Стара Загора, Казанлък, Варна. През всяка учебна година се провеждат два сбора по водолазна подготовка. Първият от тях е през март и се изпълняват задачи по р. Дунав. Целта е да се повишат уменията на военнослужещите за работа и при силно течение на водата, което е характерно за реката.