От Българската агенция по безопасност на храните въвеждат мерки и ограничения в областта

 

Открит е птичи грип при два от мъртвите 21 пеликана в природен резерват "Сребърна". Заболяването при къдроглавите пеликани е констатирано след получен сигнал за висока смъртност при птиците в резервата. Изследванията са направени в Националната референтна лаборатория за диагностика на инфлуенца по птиците и Нюкясълска болест към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

 

Затова от Агенцията по безопасност на храните въвеждат мерки и ограничения.Определя се 3-километрова предпазна и 10-илометрова наблюдавана зона.

 

В предпазната зона се включват териториите на природен резерват "Сребърна" и село Сребърна.

 

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището са селата Ветрен, Айдемир и Полковник Ламбриново от община Силистра и гр. Ситово и селата Попина и Поляна от община Ситово, област Силистра.

 

В 3-километровата предпазна зона попада една ферма за бройлери, която към момента е празна. Всички останали птицевъдни обекти в двете зони са от тип "заден двор" и птиците в тях се отглеждат единствено за лична консумация.

 

В наблюдаваната и предпазната зона се забранява преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен ако се превозват транзитно, без разтоварване или спиране. Забранява се и изпращането на яйца за люпене, от животновъдни обекти от тези зони.

 

В определените зони е може да се търгува с прясно месо и месни продукти от домашни птици и див пернат дивеч, взет от дивата природа от района. Преустановява се транспортирането или разпространението на непреработена тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито. Забранен е и ловът на пернат дивеч и пускането на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

 

Забранява се също и провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици на територията на областите Силистра, Русе, Шумен, Разград, Добрич и Варна.