Страната ни ще облекчи транзита на камиони с плодове и зеленчуци за ЕС

Български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане и/или отглеждане за турския пазар. Това стана ясно след проведена среща в Министерският съвет между министър-председателя Бойко Борисов, министъра на земеделието и храните Десислава Танева, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, тютюнопроизводители и износители на животни.

 

"Дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това. Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, обясни министър Десислава Танева.


„Вследствие на последователната ни работа в последните два месеца, снощи бяха преведени средствата за националните доплащания на тютюнопроизводителите. Близо 40 500 производители получиха плащанията си, като общият размер на изплатените средства е близо 105 млн. лева“, съобщи министърът.

 

Тя допълни, че най-важното в това подпомагане, е че ясно е откроен социалният елемент, който беше постигнат след дълги преговори. Потвърждение на това е по-високата ставка за по-дребните и социално уязвими производители, според министър Танева.


Премиите за референтното количество тютюн договорирано за периода 2007-2009 г. по сортови групи е както следва:


Басми - за количества до 1 тон ще получат допълнителни средства в размер на 3.09 лв./кг.; за количество от 1 до 2 тона доплащането - по 3 лв./кг, а над 2 тона – 2 лв./кг.;
Каба Кулак – ще получат премия по 1.58 лв./кг.;
Бърлей – по 1.15 лв./кг.;
Вирджиния – по 0.91 лв./кг.