Той прогнозира, че засега тенденцията към ниски лихви ще се запази

 

„Има ограничение на кредитирането на свързани лица, които той драстично е нарушил. И това е много тежко нарушение, по начина, по който работят търговските банки и лицензът, който е издаден на КТБ, така че дори само едно такова нещо, ако се разнищи и се докаже, би било достатъчно основание да му отнемат лиценза. Ограничението е до 25% от капитала, а той беше около 100 млн. лв. в момента, когато започнаха проблемите”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян относно интервюто на банкера Цветан Василев.


На въпрос дали политически лица е трябвало да реагират на случващото се в банката, Хампарцумян отвърна: „Коментарът е неустойчив бизнес модел, който когато нещо се разклати между клиенти и банка тичат с паничката при политиците да ги спасяват. Това са слаби бизнеси. Няма значение дали е банка, или някакъв друг бизнес”.


Според него трябава да се изследват причинно-следствените връзки, които са довели до казуса "КТБ" като бизнес модел и „вече вторично е какви са персоналните отношения”.


„Очевидно банковият надзор е гледал, в най-добрия случай, много формално задълженията си”, коментира Левон Хампарцумян.


По думите му бизнес моделът на банката е грешен.


„Една здрава банкова институция, управлявана по един благоразумен начин, дори да има проблем с някой клиент, би трябвало да бъде в състояние първо сама да се оправи, а в най-лошия случай, централната банка или прокуратурата, да вразуми този клиент”, добави той.  


„Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив клиент”, заключи банкерът.


„Мисля, че ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава. Ако той има някакво влияние, поне според градските легенди, това е там, където става дума за по-големи поръчки, свързани с държавни пари”, коментира още банкерът.


Относно лихвите по депозитите и влоговете в банките, Хампарцумян заяви: „Засега тенденцията е към ниски лихви. Централните банки по света, включително Европейската централна банка, се борят с дефлационните процеси. В момента, в който дефлацията изчезне и започне една по-голяма инфлация, те ще започнат да се борят с инфлацията, което означава да изтеглят част от парите, пуснати на пазара обратно. Това става с повишаване на основната лихва. Но още сме далеч от тази хипотеза”.


Целия разговор гледайте във видеото.