Известни са имената на спонсора на показния разстрел на руския политик - платил между 80 и 400 хил. евро

Още по темата

Следственият комитет на Русия (СКР) попадна на следа от потенциалния поръчител на убийството на руския опозиционер Борис Немцов, разкриват източниците на в. „Коммерсантъ” сред разследващите.

 

По думите на неназования източник СКР се е сдобил с имената на човека, който според задържания заподозрян Заурд Дадаев му е предоставил автомобил „ЗАЗ” и пистолет със заглушител за извършване на престъплението. На потенциалните изпълнители заподозреният като организатор и поръчител се представял като някой си Руслик (галено от Руслан).

 

Ставало дума за чеченец, който вероятно е въоръжил изпълнителите на гръмката мокра поръчка и дори обещал да финансира престъплението с 5 млн. рубли (около 75 - 80 хил. евро). Според източниците на НоваТВ неофициално в Москва се говорело за 25 млн. рубли (около 400 хил. евро) "хонорар" за главата на основния противник на президента Владимир Путин: "5 милиона не са пари за чеченци в Москва, нямаше да се наемат срещу толкожа малка сума да стрелят по мишена от ранга на Немцов".

 

Изданието припомня, че поради събраните доказателства следствието бе принудено да се откаже от първоначалната си версия за религиозния мотив, довел до разстрела на Немцов на метри от Кремъл. Хепотезата е, че чеченците били убили политика за изказванията му относно трагедията в редакцията на френското списание „Шарли Ебдо”.

 

Това обаче няма как да е имало основания като версия, след като обвиняемите за убийството не са имали никога лични или онлайн контакти с Борис Немцов. Повечето от тях дори не са знаели за съществуването на опозиционера, а показанията на роднините им отричат да са били толкова религиозни.

 

Тази версия от самото начало бе отхвърлена и от семейството, и от съратниците на убития руски политик. „Аз смятам, че криминалните босове нямаше за какво да убиват Борис, както и нямаше как това да направят религиозни фанатици”, коментира по темата адвокатът на семейство Немцови Вадим Прохоров.

 

Защитата на Дадаев пък не е запозната с данните на СКР за потенциалния организатор и поръчител: „Моят клиент също нищо подобно не ми е разказвал – поне за такива неща никога не сме говорили”.

 

Освен Дадаев от показанията си се отказаха и други задържани – това стана възможно след визитата на руски правозащитници в затвора и установените от тях следи от насилие върху заподозрените. Те имат и свои доводи, че са невинни – адвокатите на Хамзат Бахаев например заявяват, че „в полезренитето на следствието той влезе, само защото живееше до обвиняемите братя Губашеви и се чуваше с тях по телефона”.  

 

Защитата на задържания експолицай Ескерханов пък твърдят, че той разполага с алиби за нощта на убийството – бил е на смяна като охранител в московски нощен клуб.