През последните седмици двете държави подеха с нова сила войната на думи

"Взаимните обвинения между Берлин и Атина само ще помогнат на враговете на Европейския съюз". Това заяви финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис в текст, публикуван в германското издание "Ханделсблат".

 

"Единствените, които печелят от токсичната игра на обвинения, са враговете на Европа", написа Варуфакис.

 

През последните седмици двете държави подеха с нова сила войната на думи между тях заради плановете на правителството на премиера Алексис Ципрас да предоговори спасителната програма на страната. Германия, която основно настоява за програма за финансови съкращения в Европа, продължава споровете с Гърция, която от своя страна се оплаква, че съкратените бюджети пречат на икономиката ѝ и заплашват с принудителното ѝ излизане от еврозоната.

 

"Това трябва да спре", написа още Варуфакис.

 

"Само тогава Гърция, с помощта на своите партньори, може да се фокусира върху въвеждането на ефективни реформи и стратегии за ориентирани към растеж политики", допълни той, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС.

 

През последната седмица в международното пространство се появиха и слуховете, че финансовият министър може да подаде оставка под натиска на премиера Алексис Ципрас. Те обаче бяха отхвърлени от Атина миналия петък.

 

Тази седмица се очаква Атина да представи списък с икономически реформи пред международните кредитори в опит да отблокира нов транш от 7,2 млрд. евро от ЕС и МВФ.