Повече от 20 000 декара земеделски масиви в Ямболска област са засегнати от природните стихии

 

Проблеми с времето поне до края на седмицата не се очакват - преваляванията ще са малко и не така съществени и проблемни, а слънцето ще е повече, особено в края на седмицата. Температурите ще са пролетни и евентуално по-топлото време би  могло да създаде условия за продължаващо интензивно снеготопене.

 

Повече от 20 хиляди декара земеделски масиви в Ямболска област са засегнати от наводненията в региона през последните четири месеца. Много от есенниците са погубени, а заради новите валежи и високите подпочвени води сериозно закъснява пролетната сеитба.

 

В селищата по поречието на Тунджа и нейните притоци достъпът до земеделските масиви е невъзможен. Край село Веселиново все още под вода са над четири хиляди декара обработваеми площи.

 

Ако водата се оттегли до няколко дни, за да започне нормална работа на полето ще са необходими седмици. Пролетната кампания е под въпрос.

 

„Към този момент стопаните сами виждат, че не може да се стигне до част от залетите площи, много е кално, нивата на подпочвените води са високи, очаква се да се намалят нивата на реките в областта и да се започне работа на терен”, коментира областният управител на Ямболска област Димитър Иванов. Валежите в региона вече спряха, очаква се спад на речните нива до края на деня.

 

Репортер: Валентин Иванов